promote sikit

Pages

selamat datang ke BlOg ~andai itu takdirNya~ tq k

c.o.n.s.u.l.t.a.n.t

12 August 2011

laKsAm best punYea!!

·        LAksaM

3cwn tpg beras
·         1/2 cwn tpg gandum
·         4cwn air suam

·         **bahan kuah:
·         Ikan(direbus,dibuang tulang)-mcm nk buat laksa tuh
·         Sdkt halia- (jun guna 1/2 in)-kisar
·         Sdkt bwg putih (jun guna 1 ulas)-kisar
·         Sdkt bwg merah/besar (jun guna 3 biji bawang merah)-kisar
·         Sdkt lada hitam/serbuk lada hitam pon ok (jun letak 1 sudu makan)
·         Santan (jun guna santan cair n santan pekat)
·         Asam keping (jun guna dlm 2-3 keping)
·         Sdkt garam
·         Sedikit gula merah/gula
·         1 batang serai-kisar (jun tambah)
·         >> Bahan ulam
·         timun,kcg panjang,taugeh,daun kesum(dipotong halus)

·         **cili:
·         cili merah
·         belacan
·         garam
·         limau

Cara-cara
1.      Cara buat laksam: Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.
2.      Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis
3.      Untuk kuah: kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat.
4.      Untuk cili: cili merah tumbuk dgn belacan,tambah grm skit dan perahkan limau

No comments:

Post a Comment

♥ Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Entry cik hUnny ! Like Kalau Suka n komen lah kalau ade yang nak katea ! ♥

segale yg tercatat adalah coretan andaiItutakdirNya