· LAksaM
3cwn tpg beras
· 1/2 cwn tpg gandum
· 4cwn air suam
· **bahan kuah:
· Ikan(direbus,dibuang tulang)-mcm nk buat laksa tuh
· Sdkt halia- (jun guna 1/2 in)-kisar
· Sdkt bwg putih (jun guna 1 ulas)-kisar
· Sdkt bwg merah/besar (jun guna 3 biji bawang merah)-kisar
· Sdkt lada hitam/serbuk lada hitam pon ok (jun letak 1 sudu makan)
· Santan (jun guna santan cair n santan pekat)
· Asam keping (jun guna dlm 2-3 keping)
· Sdkt garam
· Sedikit gula merah/gula
· 1 batang serai-kisar (jun tambah)
· >> Bahan ulam
· timun,kcg panjang,taugeh,daun kesum(dipotong halus)
· **cili:
· cili merah
· belacan
· garam
· limau
Cara-cara
1. Cara buat laksam: Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.
2. Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis
3. Untuk kuah: kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat.
4. Untuk cili: cili merah tumbuk dgn belacan,tambah grm skit dan perahkan limau
No comments:
Post a Comment
♥ Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Entry cik hUnny ! Like Kalau Suka n komen lah kalau ade yang nak katea ! ♥