Bahan-bahan:
- 10 keping roti putih
- 5 scope aiskrim (apa2 perisa)
- Plastik wrap ( untuk balut roti)
- Minyak
- Cara-cara:
- Lembabkan roti dengan air /gelek jer roti tu..
- Skopkan aiskrim ke atas roti.
- Tutupkan aiskrim dgn sekeping roti lagi.
- Tekan acuan telur yang bulat tu (hana guna acuan spt di atas) supaya roti terputus (Pastikan roti bercantum supaya aiskrim tidak meleleh keluar)./saya guna cawan plastik .. idea dari catlina..
- Balut dengan plastik pembalut dan simpan dalam frezeer selama 3jam atau semalaman - hana simpan semalaman
- Keluarkan dari tempat pembeku dan goreng dalam minyak yang panas hingga kuning keemasan. Jangan lama, paling kurang 1-2min sahaja tp pastikan minyak sudah betol2 panas.
roti putih |
Roti putih... digelek sedikit utk mendapatkan roti yg sederhana padat....
ais cream |
Letakan aiskrim pilihan...
roti yg telah ditangkupkan |
Tangkupkan kepingan roti tadi dengan kepingan roti lain di atas aiskrim.. .lepas tu ambil lah cawan atau bekas (sesuaikan dgn saiz roti) tekankan atas roti.. . sehingga menjadi seperti di atas.. .terus simpan dalam bahagian dinginbeku peti ais..simpan semalaman sebelum di goreng...
~selamat mencuba~~
No comments:
Post a Comment
♥ Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Entry cik hUnny ! Like Kalau Suka n komen lah kalau ade yang nak katea ! ♥