Bahan-bahan ( 6 org )
Adunan Roti Jala
4 cawan tepung gandum
4 cawan air suam yang dibancuh dgn sedikit garam
2 biji telur
1/2 cawan santan pekat
Kari Ayam
daging ayam dipotong kecil2.
3 biji kentang di potong dadu
2 ulas bawang merah dan seulas bawang putih serta seinci halia di kisar halus
serbuk kari dan garam secukup rasa
santan pekat setengah cawan
2 cawan air.
Cara-cara
Roti Jala
~dalam sebuah bekas masukkan tepung, air dan telur. kacau sehingga sangat sebati.(cik hunny msokkan dlm blender jea smua ni takut nnt beketul klau kcau biasa)
~setelah sebati masukkan santan dan sedikit perwarna (kuning telur) kacau lagi dan boleh la ditebarkan/dijalakan di atas pan atau kuali leper
~lipat atau gulung mengikut citarasa masing2.
Kari Ayam
~bawang putih dan bawang merah yang dikisar tadi di tumis bersama penumis sehingga kekuningan dan naik bau.
~masukkan serbuk kari dan tumis sehingga garing, masukkan air dan kacau.
~apabila mendidih sedikit masukkan kentang yang telah dipotong dadu td dan biarkan empuk.
~setelah kentang empuk masukkan pula isi ayam/ayam yg telah dipotong kecil tadi biarkan hingga mendidih.
~masukkan santan dan biarkan mendidih sekali lagi.
sedia untuk dihidang bersama roti jala.
~setelah sebati masukkan santan dan sedikit perwarna (kuning telur) kacau lagi dan boleh la ditebarkan/dijalakan di atas pan atau kuali leper
~lipat atau gulung mengikut citarasa masing2.
Kari Ayam
~bawang putih dan bawang merah yang dikisar tadi di tumis bersama penumis sehingga kekuningan dan naik bau.
~masukkan serbuk kari dan tumis sehingga garing, masukkan air dan kacau.
~apabila mendidih sedikit masukkan kentang yang telah dipotong dadu td dan biarkan empuk.
~setelah kentang empuk masukkan pula isi ayam/ayam yg telah dipotong kecil tadi biarkan hingga mendidih.
~masukkan santan dan biarkan mendidih sekali lagi.
sedia untuk dihidang bersama roti jala.
No comments:
Post a Comment
♥ Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Entry cik hUnny ! Like Kalau Suka n komen lah kalau ade yang nak katea ! ♥